Muszkuloszkeletalis

Muszkuloszkeletális ultrahang

Mirror Image Dec 20, 2023

Az ultrahangos képalkotás hanghullámok segítségével képet készít az izmokról, inakról, szalagokról, idegekről és ízületekről a testben. Segítségével diagnosztizálhatók a rándulások, húzódások, szakadások, beszorult idegek, ízületi gyulladások és egyéb mozgásszervi megbetegedések. Az ultrahang biztonságos, nem invazív, és nem használ ionizáló sugárzást.

Ez az eljárás kevés vagy semmilyen speciális előkészületet nem igényel. Hagyja otthon az ékszereket, és viseljen laza, kényelmes ruházatot. Előfordulhat, hogy megkérik, hogy viseljen köntöst.

Mi az a muszkuloszkeletális ultrahangos képalkotás?

Az ultrahangos képalkotás egy nem invazív orvosi vizsgálat, amely segít az orvosoknak az orvosi állapotok diagnosztizálásában és kezelésében. Biztonságos és fájdalommentes. Hanghullámok segítségével képeket készít a test belsejéről. Az ultrahangos képalkotást szonográfiának is nevezik. Egy kis szondát, úgynevezett transzducert és közvetlenül a bőrre helyezett gélt használ. A nagyfrekvenciás hanghullámok a szondából a gélen keresztül jutnak be a testbe. A szonda összegyűjti a visszaverődő hangokat. A számítógép ezeket a hanghullámokat felhasználva képet készít. Az ultrahangvizsgálat nem használ sugárzást (röntgensugarakat). Mivel az ultrahang valós időben készít képeket, képes megmutatni a test belső szerveinek szerkezetét és mozgását. A képek az erekben áramló vért is megmutatják.

A mozgásszervi rendszer ultrahangos felvételei képet adnak az izmokról, inakról, szalagokról, ízületekről, idegekről és lágyszövetekről az egész testben.

Milyen gyakori felhasználási módjai vannak az eljárásnak?

Az ultrahangos felvételeket általában a diagnózis felállításához használják:

  • a vállban lévő rotátorköpeny ínszakadásai vagy íngyulladásai, a bokában lévő Achilles-ín és számos más ín a testben
  • izomszakadások, -eltérések vagy folyadékgyülemek
  • szalaghúzódások vagy -szakadások
  • gyulladás vagy folyadékgyülem a bursákben és az ízületekben
  • a reumás ízületi gyulladás korai elváltozásai
  • idegbecsípődések, mint például a kéztőalagút-szindróma
  • jó- és rosszindulatú lágyrészdaganatok
  • ganglionciszták
  • sérvek
  • a lágyrészekben lévő idegen testek (például szilánkok vagy üvegszilánkok)
  • csípőficam és csípőficam csecsemőknél
  • folyadék a fájdalmas csípőízületben gyermekeknél
  • nyaki izomrendellenességek csecsemőknél torticollisban (nyakcsavarodás)
  • lágyszöveti csomók (csomók/dudorok) gyermekeknél

Hogyan készüljek fel?

Viseljen kényelmes, bő ruházatot. Előfordulhat, hogy a vizsgálandó területen minden ruhát és ékszert le kell vennie.

Előfordulhat, hogy az eljáráshoz át kell öltöznie egy köntösbe.

Az ultrahangvizsgálatok nagyon érzékenyek a mozgásra, és egy aktív vagy síró gyermek meghosszabbíthatja a vizsgálati folyamatot. A zökkenőmentes élmény biztosítása érdekében gyakran segít, ha a vizsgálat előtt elmagyarázza a gyermeknek az eljárást. Hozzon magával könyveket, kis játékokat, zenét vagy játékokat, hogy elterelje a gyermek figyelmét, és az idő gyorsan teljen. A vizsgálóhelyiségben esetleg van televízió. Nyugodtan kérje meg a gyermek kedvenc csatornáját.

Egyéb előkészületre nincs szükség.

Hogyan néz ki a berendezés?

Az ultrahangkészülékek egy számítógépes konzolból, videomonitorból és egy csatlakoztatott transzducerből állnak. A transzducer egy kis kézi eszköz, amely egy mikrofonra hasonlít. Egyes vizsgálatok során egyetlen vizsgálat során különböző (különböző képességű) transzducereket használhatnak. A transzducer nem hallható, nagyfrekvenciás hanghullámokat bocsát ki a testbe, és figyeli a visszatérő visszhangokat. Ugyanezek az elvek érvényesek a hajókon és tengeralattjárókon használt szonárra is.

A vizsgálóorvos kis mennyiségű gélt visz fel a vizsgált területre, és oda helyezi a transzducert. A gél lehetővé teszi, hogy a hanghullámok oda-vissza haladjanak a jelátalakító és a vizsgált terület között. Az ultrahangos kép azonnal látható egy monitoron. A számítógép a képet a hangerő (amplitúdó), a hangmagasság (frekvencia) és az ultrahangjelnek a transzducerhez való visszatéréséhez szükséges idő alapján állítja elő. Azt is figyelembe veszi, hogy a hang milyen típusú testszerkezeten és/vagy szöveten halad keresztül.

Hogyan működik az eljárás?

A hallható hangnál magasabb frekvenciájú (20kHz feletti) hangok képesek áthatolni a lágyszövetek jelentős részén; egy részüket elnyelik, más részüket visszaverik a testen belüli szövetek. A vizsgálat során használt eszköz egyrészt kibocsájtja a megfelelő frekvenciájú ultrahangnyalábot, másrészt érzékeli a kibocsájtott ultrahang különféle mértékű visszaverődését, melyből a készülék számítógépe megalkotja a vizsgált terület képét.

Az ultrahangos képalkotás ugyanazokat az elveket használja, mint a denevérek, hajók és halászok által használt szonár. Amikor egy hanghullám egy tárgyra csapódik, az visszaverődik vagy visszhangzik. A visszhanghullámok mérésével meghatározható, hogy milyen messze van a tárgy, valamint annak mérete, alakja és állaga. Ez magában foglalja azt is, hogy a tárgy szilárd vagy folyadékkal töltött.

Az orvosok az ultrahangot a szervek, szövetek és erek megjelenésében bekövetkező változások kimutatására, valamint a rendellenes tömegek, például a daganatok észlelésére használják.

Az ultrahangvizsgálat során egy jelátalakító egyszerre küldi a hanghullámokat és rögzíti a visszaverődő (visszatérő) hullámokat. Amikor a transzducert a bőrhöz nyomják, a nem hallható, nagyfrekvenciás hanghullámok kis impulzusait küldi a testbe. Ahogy a hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, folyadékokról és szövetekről, a transzducerben lévő érzékeny vevőegység rögzíti a hangmagasság és a hang irányának apró változásait. Egy számítógép azonnal megméri ezeket a jellegzetes hullámokat, és valós idejű képként megjeleníti őket egy monitoron.

A Doppler-ultrahang, egy speciális ultrahangtechnika, a vérsejtek irányát és sebességét méri, ahogy azok az erekben mozognak. A vérsejtek mozgása a visszavert hanghullámok hangmagasságának változását okozza (ezt nevezik Doppler-effektusnak). Egy számítógép összegyűjti és feldolgozza a hangokat, és grafikonokat vagy színes képeket készít, amelyek a vérnek az ereken keresztül történő áramlását ábrázolják.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vázizomrendszer bizonyos ultrahangos vizsgálataihoz a páciens egy vizsgálóasztalon vagy egy forgószéken ülhet. Más ultrahangvizsgálatoknál a páciens arccal felfelé vagy arccal lefelé fekve helyezkedik el a vizsgálóasztalon. A radiológus megkérheti Önt, hogy mozgassa a vizsgált végtagot, vagy mozgathatja azt Ön helyett az ízület, izom, szalag vagy ín anatómiájának és működésének értékelése érdekében.

A csecsemők és gyermekek legtöbb ultrahangvizsgálatát úgy végzik, hogy a gyermek a hátán fekszik a vizsgálóasztalon, de más testhelyzetekre is szükség lehet.

A radiológus (kifejezetten a radiológiai vizsgálatok felügyeletére és értelmezésére kiképzett orvos) fogja Önt a vizsgálóasztalon elhelyezni. Vízalapú gélt visznek fel a vizsgált testrészre. A gél segít abban, hogy a szonda biztonságosan érintkezzen a testtel. Emellett kiküszöböli a transzducer és a bőr közötti légzsákokat, amelyek megakadályozhatják a hanghullámok bejutását az Ön testébe. A radiológus a szondát a testre helyezi, és addig mozgatja előre-hátra a vizsgálandó területen, amíg a kívánt képeket rögzíti.

Általában nincs nyomás okozta kellemetlenség, mivel a szondát a vizsgált területhez nyomják. Ha azonban a terület érzékeny, előfordulhat, hogy nyomást vagy kisebb fájdalmat érez a szonda által.

A képalkotás befejezése után letörölheti a tiszta ultrahanggélt a bőréről. A visszamaradt részek gyorsan megszáradnak. Az ultrahanggél általában nem hagy foltot vagy nem színezi el a ruházatot.

Mit fogok tapasztalni a beavatkozás alatt és után?

A legtöbb ultrahangvizsgálat fájdalommentes, gyors és könnyen tolerálható.

A mozgásszervi ultrahangvizsgálat általában 15-30 perc alatt befejeződik, de esetenként hosszabb ideig is eltarthat.

Amikor a vizsgálat befejeződött, megkérik Önt, hogy öltözzön fel és várjon, amíg az ultrahangfelvételeket átnézik.

Az ultrahangvizsgálat után azonnal vissza kell tudnia térni a szokásos tevékenységeihez.

Ki értelmezi az eredményeket, és hogyan kapom meg őket?

A radiológus elemzi a képeket és írja meg a leletet. Bizonyos esetekben a radiológus a vizsgálat után megbeszélheti Önnel az eredményeket.

Az elkészült leletet és a vizsgálat képi dokumentációját Önnek az előzetesen megbeszéltek szerint fogják átadni.

A www.eeszt.gov.hu weboldalon keresztül – ügyfélkapus azonosítás révén - elérhető Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén minden, Önnel kapcsolatos egészségügyi adat megtalálható. Ugyanezen a felületen rendelkezhet arról, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz kik férjenek hozzá.

Az Ön részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásról, ezen dokumentum tartalmáról, telefonon vegye fel a kapcsolatot beutaló orvosával, ennek hiányában háziorvosával.

Mik az előnyök a kockázatokkal szemben?

Előnyök

  • A legtöbb ultrahangos vizsgálat nem invazív (nincs tű vagy injekció)
  • Esetenként az ultrahangvizsgálat átmenetileg kellemetlen lehet, de nem lehet fájdalmas
  • Az ultrahang széles körben elérhető, könnyen használható és olcsóbb, mint a legtöbb más képalkotó módszer
  • Az ultrahangos képalkotás rendkívül biztonságos, és nem használ sugárzást
  • Az ultrahangvizsgálat tiszta képet ad a lágyszövetekről, amelyek a röntgenfelvételeken nem látszanak jól
  • Az ultrahang valós idejű képalkotást biztosít. Ez teszi jó eszközzé a minimálisan invazív eljárások, például a tűs biopsziák és a folyadék aspiráció irányítására
  • A szívritmus-szabályozóval és bizonyos típusú fémimplantátumokkal vagy -darabkákkal rendelkező betegek gyakran nem tehetők ki biztonságosan a mágneses rezonanciás képalkotáshoz (MRI) szükséges erős mágneses mezőnek; a betegek azonban biztonságosan részesülhetnek ultrahangos képalkotásban
  • Az ultrahang az MRI kiváló alternatívája a klausztrofóbiás betegek számára is
  • Az MRI-hez képest az ultrahang nagyobb belső részletességet biztosíthat a lágyrészstruktúrák, például az inak és az idegek vizsgálatakor
  • Mivel az ultrahangfelvételek valós időben készülnek, megmutathatják egy lágyrészstruktúra, például egy ín, egy ízület vagy egy végtag mozgását
  • Az ultrahangos képalkotás gyorsabb, mint az MRI, és nem szükséges, hogy a páciens teljesen mozdulatlanul maradjon, így a csecsemőket nyugtatás nélkül is le lehet képezni
  • A csecsemők csípőízületei a felnőttekétől eltérően nagyrészt porcból állnak. Az ultrahang jól láthatóvá teszi a porcot

Kockázatok

  • A szokásos diagnosztikai ultrahangnak nincs ismert káros hatása az emberre.

Mik a muszkuloszkeletális (izom- és ízületek) ultrahangos képalkotásának korlátai?

Az ultrahang nehezen hatol át a csonton, ezért csak a csontos struktúrák külső felszínét látja, azt nem, ami belül van (kivéve a csecsemőket, akiknek a csontvázában több porc van, mint az idősebb gyermekeknél vagy felnőtteknél). Az orvosok általában más képalkotó módszereket, például MRI-t használnak a csontok vagy bizonyos ízületek belső szerkezetének láthatóvá tételére.

A hanghullámok behatolási mélységének is vannak korlátai, ezért a nagyobb testű betegeknél a mélyebb struktúrák nem feltétlenül láthatók könnyen.

Diagnosztikai kockázat

A képalkotó vizsgálatokat a nemzeti és nemzetközi szakmai irányelvekkel összhangban végzik, amennyiben azok rendelkezésre állnak, és radiológusok leletezik. A vizsgálat célja, hogy növelje vagy csökkentse bizonyos betegség(ek), elváltozások jelenlétének gyanúját. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a releváns diagnosztikai hibák kockázata viszonylag alacsony. A munka emberi természetéből adódóan azonban mindig fennáll a diagnosztikai hibák, nevezetesen a téves diagnózis lehetősége, ami késedelmes vagy helytelen kezelést eredményezhet.

Tájékozott beleegyezés: https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html

irodalom:

  • radiologyInfo.org - Musculoskeletal Ultrasound
    (RSNA - Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság - egy nonprofit szervezet, amely 31 radiológiai subspecialitást képvisel a világ 145 országából)
    (ACR - az Amerikai Radiológiai Kollégium több mint 41 000 diagnosztikai és intervenciós radiológust, sugáronkológust, nukleáris orvosokat és orvosfizikusokat képvisel. Az ACR támogatja a tagokat abban, hogy az érdekérvényesítés, a minőség, a biztonság és az innováció révén kivételes betegellátást nyújtsanak. Az ACR szakértői közösségeket hoz létre és hív össze, hogy értéket mutasson fel és protokollokat határozzon meg a szakterület és a gyakorlat fejlesztése érdekében. A minőséggel és biztonsággal kapcsolatos tevékenységek, az elérhető legjobb technológia biztosítása révén javítja a betegellátást. A vezetés, integritás, jövőkép, kiválóság és átláthatóság alapértékei által vezérelve a tagok által irányított ACR a minőségi betegellátás iránti elkötelezettség részeként orvosi képalkotási gyakorlati paramétereket és technikai szabványokat, megfelelő felhasználási kritériumokat és akkreditációs programokat dolgoz ki. Az ACR határozza meg a szakma színvonalas képalkotó és terápiás ellátás nyújtására vonatkozó szabványokat.)
  • Egészségvonal - Ultrahangvizsgálat
    (Megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központ, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.)